Boekcitaat van de week: F.A.Q.

Wat is Boekcitaat van de week?
Het Boekcitaat van de week, dat iedere woensdag online komt, is de langstlopende rubriek van DE ONDERPODCAST. Voor het eerst te lezen op 23 december 2015. En het is zoveel als de naam behelst: iedere week een citaat uit een boek dat ik las.

Waarom Boekcitaat van de week?
‘Een blog zonder vaste rubrieken is als een gebed zonder end’, zo schreef ik destijds. Het schrijven van stukjes is één ding, maar ik wilde graag meer te bieden hebben op DE ONDERKAST, ook omdat ik niet met zekerheid kon zeggen hoeveel tijd ik doorgaans zou hebben om iedere week een nieuw artikel te kunnen aanleveren.

Sindsdien: nooit meer achterom gekeken.

Hoe wordt de selectie voor Boekcitaat van de week bepaald?
Net als DE ONDERPODCAST is Boekcitaat van de week zuiver aanbodgericht en totaal niet vraaggericht. Als de tijd het toelaat lees ik graag voor mijn plezier. Ik streep graag aan, en krabbel allerlei marginalia in de kantlijnen als ik het ergens al of niet mee eens ben.

De kans dat ik het boek op een later moment nog eens opensla om het aangestreepte te lezen is helaas meestal niet zo groot. Om het toch bij de hand te hebben, legde ik een jaar of vijf geleden een bestand aan met al deze marginalia en aangestreepte fragmenten. Als ik me iets interessants meen te kunnen herinneren, kan ik dit er meteen op naslaan. Ik beschouw het als een soort extern geheugen.

En als het dan toch extern is: waarom dan niet delen met een groter publiek dan alleen ikzelf? Enerzijds biedt het continuïteit en een constante factor aan DE ONDERKAST, anderzijds kun je er misschien op de een of andere manier je voordeel mee doen.

Gevolg is wel dat ik mijn geheugen op dit gebied niet echt meer onderhoud, en dat ik niet moeiteloos de ene na de andere Stanza van Dante uit mijn hoofd kan opdreunen. Maar je moet nu eenmaal keuzes maken in het leven. Gemak dient de mens.

Ik vind het maar een pretentieus gebeuren, dat Boekcitaat van de week.
Ik snap dat je dat eraan af kunt proeven. Zelf vind ik het ook vervelend als ik boekcitaten op het wijde web voorbij zie komen. ‘Kijk mij eens interessant en belezen zijn’, dat is meestal de enige tekst die ik tussen aanhalingstekens zie staan.

Waarom dan toch toegeven aan die tendens, met zo’n rubriek? Ik heb precies om deze reden lang getwijfeld of ik er nog mee door moest gaan, en van de uitkomst van deze gedachtegang doet deze pagina kond.

Een tijdlang volgde ik Brain Pickings, waar ook het idee voor het Boekcitaat van de week vandaan komt. Na verloop van tijd werd ik ziek van het dweperige en pedante karakter hiervan. Waar hem dat in zit is vooral de presentatie: er wordt allerlei duiding aan gegeven waarvan ik denk: ‘nou nou,  even dimmen, cowboy’. De citaten op zichzelf boden namelijk vaak wel stof tot nadenken, en waren leuk om kennis van te nemen. Het werd pas irritant op het moment dat uit de tekst werd uitgezoomd, en er allerlei uitkomsten kwamen over ‘de zin van het leven’, ‘hoe een goed mens te zijn’, en meer bespiegelingen van dat allooi.

Op zichzelf geen verwerpelijke vraagstukken hoor, maar als men overgaat tot de beantwoording ervan, dan krijgt het toch al snel een stichtelijk en betweterig toontje dat DE ONDERKAST maar matig verdraagt.

Daarom toch deze citaten. Omdat ik voel dat ik ze moet vasthouden. Waarom weet ik soms niet eens precies. Maar misschien komen we er samen wel achter.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s