DE ONDERPODCAST: F.A.Q.

Wat is DE ONDERPODCAST?
DE ONDERPODCAST is het muzikale trend- en genreoverstijgende radioprogramma van DE ONDERKAST.

Waarom DE ONDERPODCAST?
In een vorig leven was ik house-DJ en –producer. Onder meer door gebrek aan tijd en inspiratie is dat redelijk vastgelopen. Maar met terugwerkende kracht was er meer aan de hand. Ik kan het gevoel dat ik hierbij had niet beter verwoorden dan DJ-producer Domu, toen die in 2009 op het hoogtepunt van zijn roem besloot om zijn muzikale carrière aan de wilgen te hangen:

I have … met some real arseholes, and I could feel I was becoming one. Playing records I wasn’t sure I liked to people who had no idea who I was. I had gone cold, cold to the music, to the reactions and to the point of it all. I was changing what I thought I liked, so that I would be liked.

Op soortgelijke manier hadden mijn muzikale activiteiten op een gegeven moment voor mijn gevoel bar weinig meer met muziek te maken, maar des te meer met het bevestigen van de smaak van de muzikale peers die zich om me heen hadden verzameld, en het publiek dat ik had opgebouwd.

In zekere zin ben je natuurlijk in iedere denkbare situatie een slaaf van de verwachtingspatronen van anderen. Maar in deze context werkte dat buitengewoon benauwend. En dan weet je dat het tijd is om te stoppen.

Of om opnieuw te beginnen.

Een van de nieuwe manieren om mijn liefde voor muziek te kunnen overbrengen, vrij van restricties als het pleasen van muzikale contacten, het pluggen van de allernieuwste – maar niet per se allerbeste – releases, en het moeten committeren aan één muziekstijl of één muzikale ‘doelgroep’, is DE ONDERPODCAST.

(Om dit te kunnen liëren aan het discours van DE ONDERKAST maak ik zo nu en dan van de gelegenheid gebruik om wat te mijmeren over het medium podcast, en radio in het algemeen.)

Hoe heet de tune van DE ONDERPODCAST?
Eggshells – The Loft Smelled Like Strong Coffee.

Zit er een logica achter de totstandkoming van DE ONDERPODCAST?
Jazeker! Er zit een diep doorwrochte logica achter, maar het zou zonde zijn om die prijs te geven. Naast dat het natuurlijk zuiver muziek betreft die mij na aan het hart ligt, heeft het meeste met toonsoort en evenredige verscheidenheid van artiesten en genres te maken. Doe je best maar om die logica te ontcijferen!

Waarom zit er een hiaat van tien dagen tussen het uploaden op Soundcloud / Mixcloud / Stitcher en het plaatsen van de speellijst op DE ONDERKAST?
Om de spanning op te bouwen.

Waarom wordt de speellijst niet direct meegeleverd met DE ONDERPODCAST op Soundcloud / Mixcloud / Stitcher?
De ervaring leert dat de luisterbeleving totaal anders wordt als je een speellijst bij een podcast of een mix hebt. Het wordt veel spannender en onverwachtser wanneer je geen idee hebt wat er komen gaat. Omdat vragen over Track ID’s toch een onvermijdelijkheid zijn, wordt via DE ONDERKAST alsnog aan die behoefte voldaan.

Doe je ook verzoekjes? Wil je mijn nieuwe E.P. draaien?
Nee. DE ONDERPODCAST is zuiver aanbodgericht en totaal niet vraaggericht. Muziek die je zelf wil (laten) horen, mag je dus ook lekker zelf opzetten.

Kun je misschien ook je mond houden? Ik wil de muziek horen.
Toegegeven: soms lopen mijn digressions een beetje uit de klauwen. Om met Jacques Plafond te spreken: dit is een muziekprogramma. Maar als ik de aandacht wil vestigen op iets leuks of raars in de muziek, dan grijp ik nog steeds de microfoon!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s