DE ONDERPODCAST: F.A.Q.

Wat is DE ONDERPODCAST?
DE ONDERPODCAST is het muzikale trend- en genreoverstijgende radioprogramma van DE ONDERKAST.

Wie maakt DE ONDERPODCAST?
DE ONDERPODCAST wordt samengesteld en gepresenteerd door mij, Bram Faber. Ik ben muzikant, componist-arrangeur, en DJ-producer.

Waarom DE ONDERPODCAST?
Als DJ-producer ben ik een tijd lang zeer actief en productief geweest. Onder meer door gebrek aan tijd en inspiratie is dat min of meer gestrand. Maar met terugwerkende kracht was er meer aan de hand. Ik kan het gevoel dat ik hierbij had niet beter verwoorden dan DJ-producer Domu, toen die in 2009 op het hoogtepunt van zijn roem besloot om zijn muzikale carrière aan de wilgen te hangen:

I have … met some real arseholes, and I could feel I was becoming one. Playing records I wasn’t sure I liked to people who had no idea who I was. I had gone cold, cold to the music, to the reactions and to the point of it all. I was changing what I thought I liked, so that I would be liked.

Hoewel ik mijn status niet kan vergelijken met die van Domu, hadden mijn muzikale activiteiten op een gegeven moment voor mijn gevoel ook bar weinig meer met mijn Eigen muzikale voorkeur te maken, maar des te meer met het bevestigen van de smaak van de peers die zich om me heen hadden verzameld, en het publiek dat ik had opgebouwd.

In zekere zin ben je natuurlijk in iedere denkbare situatie een slaaf van het verwachtingspatroon van anderen. Maar in deze context werkte dat buitengewoon benauwend. En dan weet je dat het tijd is om te stoppen.

Of om opnieuw te beginnen.

Een van de nieuwe manieren om mijn liefde voor muziek te kunnen overbrengen, vrij van restricties als het pleasen van muzikale contacten, het pluggen van de allernieuwste – maar niet per se allerbeste – releases, en het moeten committeren aan één muziekstijl of één muzikale ‘doelgroep’, is DE ONDERPODCAST.

Wat is die tune van DE ONDERPODCAST?
Eggshells – The Loft Smelled Like Strong Coffee.

Zit er een logica achter de totstandkoming van DE ONDERPODCAST?
Jazeker! Er zit een diep doorwrochte logica achter, maar het zou zonde zijn om die prijs te geven. Naast dat het natuurlijk zuiver muziek betreft die mij na aan het hart ligt, heeft het meeste met toonsoort en evenredige verscheidenheid van artiesten en genres te maken. Doe je best maar om die logica te ontcijferen!

Waarom zit er een hiaat van tien dagen tussen het uploaden op Soundcloud / Mixcloud / Stitcher en het plaatsen van de speellijst op DE ONDERKAST?
Om de spanning op te bouwen.

Waarom wordt de speellijst niet direct meegeleverd met DE ONDERPODCAST op Soundcloud / Mixcloud / Stitcher?
De ervaring leert dat de luisterbeleving totaal anders wordt als je een speellijst bij een podcast of een mix hebt. Het wordt veel spannender en onverwachtser wanneer je geen idee hebt wat er komen gaat. Omdat vragen over Track ID’s toch een onvermijdelijkheid zijn, wordt via DE ONDERKAST alsnog aan die behoefte voldaan.

Ik vind tien dagen wachten best lang. Doe je nog meer van dit soort dingen?
Ja! Sinds zomer 2018 draai en praat ik iedere zondag Dudoks Discohoek op Radio Duivenstraat aan elkaar. Misschien iets minder gewaagd van opzet dan DE ONDERPODCAST, maar nog steeds louter muziek waar ik mijn hand voor in het vuur steek.

Doe je ook verzoekjes? Wil je mijn nieuwe E.P. draaien?
Nee. DE ONDERPODCAST is zuiver aanbodgericht en totaal niet vraaggericht. Muziek die je zelf wil (laten) horen, mag je dus ook lekker zelf opzetten.

Why is everything in Dutch?
Omdat DE ONDERKAST een Nederlandstalige site is, en Nederlands mijn eerste taal is. Ik schrijf en praat daarom ook vrijer in het Nederlands.

Ben je te boeken?
Zeker! Als het schikt. Neem daartoe contact op via mijn site.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s